Obhajoba v režimu Evropského doktorátu

Součástí programu MMD (MUNI Mendel Doctorandus) je i možnost obhajoby v režimu Evropského doktorátu. Úspěšný absolvent obdrží k diplomu, v zahraničí ceněný, Evropský doktorát. Jaké jsou ale náležitosti takovéto obhajoby? Podívejme se na to na příkladu PhD kandidáta v oboru Geologie, Mgr. Kamila Sobka.

13. 2. 2024 Linda Nosková

Bez popisku

Kamil se stal členem MMD již v samotných začátcích programu a postupně plnil stanovené podmínky programu. Měl tedy právo zažádat si i o Evropský doktorát. Podmínky v tomto režimu nejsou až tak odlišné od běžné obhajoby doktorské práce. Jak dizertační práce, tak i obhajoba probíhá v angličtině. Oborová rada zajištuje pro studenta min. dva oponenty, kteří jsou nezávislí na MUNI a současně působí na výzkumné instituci v rámci Evropy (mimo CZ/SK). Tito oponenti mohou být zároveň i členy komise, která pro obhajoby v MMD požaduje min. jednoho člena, který není afilován k MUNI a působí v rámci Evropy, avšak mimo CZ/SK.

Možnou variantou obhajoby je tzv. hybridní obhajoba, při níž se členové (zejména externí/zahraniční) mohou připojit online, např. přes MS-Teams. Obhajoba v ED tedy nepřinesla ústavu žádné další náklady na obhajobu v režimu Evropského doktorátu.“ Uzavírá možnost online obhajoby Kamil, který ukončil úspěšně svá studia na PřF, DSP Geologie a odchází pracovat do Výzkumného centra v Řeži jako výzkumný specialista.

Za MMD mu přejeme v jeho další kariéře mnoho úspěchů.

*Oponent ze Slovenska je možný jen ve výjimečných případech, kdy se nedaří získat pro tuto úlohu jiného vhodného zahraničního odborníka.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info